הוסטל ראשון מסוגו בעולם לטיפול בגברים אלימים - אסירים משוחררים בקהילה, כחלק מרצף טיפולי.
ההוסטל הוקם בשנת 2005 ברשות לשיקום האסיר, בחסות הקרן למפעלים מיוחדים של הביטוח הלאומי וקרן סקט"א רש"י. ההוסטל מיועד לעד 14 דיירים, אסירים משוחררים. ההוסטל אינו תחליף לענישה, אלא משמש ככלי טיפולי בתום תקופת הענישה, ומסייע בכך להפחית את מסוכנותם של הגברים האלימים לאחר שחרורם מבית הכלא.
מטרת העל של ההוסטל הינה ללמד את הגברים האלימים טכניקות חדשות להידברות, לשוויוניות, לזוגיות ולמשפחתיות, וכל זאת כדי למנוע הן את הקורבן הבא והן את המקרבן הבא, ובכדי למנוע העברה בין-דורית של שימוש באלימות אינטימית בתוך התא המשפחתי, אשר אמור להוות תא בטוח עבור בני המשפחה.
על פי הנתונים המפורסמים, שליש מהנשים המוכות חוזרות לבן זוגן האלים לאחר תום ריצוי המאסר. לאחר שסיים לרצות את תקופת מאסרו עד תומו ללא ניכוי שליש ומבלי שעבר טיפול, עלול לצאת הגבר את כותלי בית הסוהר כשהכעס, האכזבה והתוקפנות עדיין מקוננים בו, וכשהוא ממשיך להאשים את בת זוגתו על מאסרו, מבלי לקחת אחריות על התנהגותו האלימה.
יש וניתן טיפול באלימות בבית הסוהר, אך הטיפול בבית הסוהר מבוסס על למידה תיאורטית בלבד, ואילו הטיפול בהוסטל מפגישים את הדייר עם החיים האמתיים בחוץ, דהיינו - עליו להתמודד עם מציאת מקום עבודה, לקיחת אחריות על פרנסת המשפחה, וכל זאת מתאפשר בהדרגה כשבת הזוג ובני המשפחה נכנסים לתוך מעגל החיים של הדייר.
הדייר נאלץ ללמוד ולהיחשף למיומנות משפחתיות בהוסטל - תחזוקת ההוסטל, מטלות ניקיון, קניות, סידורים נדרשים, אי ההסכמות בין דיירים ועוד. המודל בחיי היום יום בהוסטל הינו של תא משפחתי, וכך לומדים הדיירים התנהגות שוויונית, ישירה וכנה, ללא שימוש בטכניקות אלימות אשר הובילו אותם למאסר.
בכדי לסייע למשפחה להתחבר שוב או לקיים פרידה מתוכננת ומבוקרת מבלי שינקטו אמצעים אלימים, ניתן בהוסטל גם טיפול זוגי ו/או משפחתי.
מטרות הטיפול בהוסטל:
- לסייע לאסירים בהפסקת האלימות במשפחה, תוך מתן כלים וטכניקות לחיים. הטיפול כולל טיפול פרטני, קבוצתי, קבוצות לעזרה עצמית, פיתוח מיומנויות משפחתית, ניהול משק בית וטיפול זוגי ומשפחתי.
- לזהות ולהבין את התהליכים הרגשיים והקוגניטיביים המתרחשים במעגל האלימות, תוך העלאת המודעות ולקיחת אחריות על ההתנהגות האלימה.
- לסייע לנשים המוכות בתהליך חזרת בן הזוג הביתה, או לחילופין – לסייע לבני הזוג בתהליך הפרידה.
- להקנות דפוסי חיים נורמטיביים ללא אלימות.
- להקנות דפוסי זוגיות תקינה ודפוסי הורות תקינה ובריאה.
- לקדם את שילוב האסיר המשוחרר בחיים תקינים הכוללים תעסוקה, הכשרה מקצועית, ורשת טיפולית וחברתית.
אוכלוסיית היעד של ההוסטל:
- אסירים השפוטים בגין אלימות במשפחה, כאשר מוקד הבעיה הנו אלימות במשפחה
- אובחנו כברי שיקום
- עברו טיפול משמעותי בכלא או בקהילה (פרטני, קבוצתי, אחר)
- נקיים מסמים ומאלכוהול
שלבי תכנית ההוסטל:
שלב ראשון: שלב איתור המועמד לטיפול בהוסטל – כולל איתור, ראיונות, ראיון עם בת הזוג, ועדת קבלה, הכנה לקראת המעבר להוסטל.
שלב שני: כניסה להוסטל – תהליך הנמשך כ- 4 חודשים. מיקוד בדייר עצמו, כולל אינטק, קביעת תכנית טיפולית אישית, טיפול פרטני, טיפול קבוצתי, קבוצות העשרה, הכנה לעבודה, ליווי והכשרה מקצועית.
שלב שלישי: טיפול זוגי ומשפחתי – חיזוק ושיקום הקשר הזוגי-משפחתי לקראת חזרת בן הזוג לחיק משפחתו.
שלב רביעי: הכנה לקראת חזרה הביתה.
שלב חמישי: שנת מעקב ופיקוח, השתתפות בקבוצת בוגרים, המשך הקשר הטיפולי עם העו"ס בהוסטל, המשך טיפול זוגי ו/או משפחתי והשתתפות בקבוצת בוגרים המתקיימים פעם בשבועיים.