חיפוש באתר:  


 
שיקום נוער
דף הבית >> מסגרות טיפוליות שיקומיות >> שיקום נוער

במהלך השנים האחרונות תחום הנוער ברש"א לקח על עצמו את האתגר בשיקומם של קטינים אלו ופיתח תפיסת עבודה מקצועית ומותאמת לאוכלוסייה לצד שימוש בכלים רבים ובעיקר במסירות גדולה לשיקומם. לצד זאת לאור מציאות מורכבת מאד ביחס לקטינים לאחר המאסר, נתקל התחום בקושי רב בגיוסם של קטינים להליכי שיקום ובשילובם במסגרות חוץ ביתיות מיטיבות לשם שיקומם. המורכבות הגדולה שמביא עמו גיל ההתבגרות אשר מאופיין בתחושות כעס ומרדנות, לצד מאסרים קצרים מאד הגוררים תקופות פיקוח קצרות, אשר אינן מאפשרות טיפול משמעותי, היעדר רצף טיפולי משמעותי וסוגיות רבות ונוספות, הובילו לאחוזי רצידיביזם גבוהים.
בשנה האחרונה חלו תמורות רבות בארץ ביחס לשיקומם של קטינים וזאת לאור הנתונים המדאיגים ותחושה שכל המערכות בארץ אשר מטפלות בקטינים אלו אינן מתמודדות בהצלחה עם התופעה. לאור כך שרת המשפטים איילת שקד הורתה על הקמת ועדה בין משרדית, אשר תבחן מקרוב את סוגיית שיקומם של קטינים ותיתן המלצותיה. ואכן שולחן עגול בהשתתפות כל הגורמים המטפלים בנוער התכנס באופן אינטנסיבי לדיונים משמעותיים, במהלכם עלתה על השולחן המודעות וההבנה שמדובר באחריות של המדינה על הקטינים ושיקומם. הצוות בחן מקרוב את הסוגיה והוגש דוח סיכום עם המלצות חשובות(שקשורות גם בחקיקה)אשר בימים אלו ממשיך להידון בתקווה שאכן יגובש ויתוקצב באופן שיוכל להביא לשינוי המיוחל.
טרם הדיונים תחום הנוער ברש"א קיבל תקציב ייעודי לפיתות התחום, מדובר בהכרה משמעותית שהתחום זקוק למשאבים רבים וייחודיים, על מנת להצליח במשימת השיקום. לאור קבלת התקציב, שנת 2017 הוקדשה ברובה להקמתם של 4 מרכזי נוער וצעירים במחוזות: ירושלים, באר שבע, תל אביב וחיפה. שכירת מבנים, הצטיידות, כתיבת מכרזים לבעלי תפקידים חדשים (מנהלי מרכזים, יועצי לימודים, התנדבות והכשרה, מדריכי נוער, רכזי טיפול נוספים), גיוס כוח אדם ייעודי, הכשרתם, גיוס סטודנטים, התמקמות במרכזים והפעלתם. רציונל הקמת המרכזים כשלב ראשון הנו במטרה לחזק את רש"א בקהילה, להוות כתובת זמינה, נגישה ואינטנסיבית לנוער וצעירים לאחר מאסר מכל הארץ, גם לאלו המשתחררים באופן מלא ללא תקופות פיקוח, להתפתח כגוף מקצועי המעניק שירותים בתוך המרכזים, אך גם מתווך את הנוער למסגרות שקיימות בקהילה ובעיקר להוות מקום מפגש חם ומרגיע לנוער וצעירים שזקוק מאד להירגעות ושיקום.
 
כלא אופק 
מתוך כל השוהים בכלא אופק רק כ-30% הנם שפוטים וכל השאר עצורים. רש"א יכולה ע"פ חוק לטפל רק בשפוטים.
 

פעילות נציג רש"א בכלא אופק
לתחום הנוער יועצת כלא במשרה מלאה, אשר מטרתה לפגוש את כל הנערים שנשפטו במטרה לגייסם להליכי שיקום. את חלק מהנערים היא תפגוש יותר מפעם אחת ותשתמש בכל הכלים העומדים לרשותה לשם גיוסם לרבות: קבוצת הורים, קבוצת הכנה לקראת שחרור, הכנסת נערים וצעירים שעברו שיקום בהצלחה להעברת מסר לנערי הכלא במטרה להפחית חרדות ולגייסם להליכי שיקום, הכנסת אנשי צוות מתחום הנוער להיכרות עם הנערים, הפגשה של גורמי שיקום מהקהילה עם הנערים לשם שילובם מחדש במסגרות נורמטיביות ,ימי חשיפה לשם העלאת המודעות, לקיחת חלק בפרוייקט "צהלה" לשם גיוסם של הנערים למכינות קדם צבאיות ולצה"ל. כאמור קיימת תופעה נרחבת ובה נערים רבים מוותרים על זכותם לשחרור בקיצור מאסר, לאור שיקולי רווח והפסד וכן נערים רבים הנשפטים לתקופות מאד ומשתחררים ללא פיקוח כלל. האתגר הגדול של התחום לשנת 2018 הנו להצליח לגייס כמה שיותר נערים לתכניות שיקום בפיקוח וגם באופן וולונטרי.

שיקום בקהילה
הגישה השלטת היא בעיקרה חינוכית שיקומית, נשענת על עקרונות ה-  cbt(לשינוי דפוסי חשיבה). תכניות השיקום כוללות טיפולים פרטניים וקבוצתיים, לרבות הדרכות הורים וקשר עם הקהילה.
בכל מחוז קיים מרכז לנוער וצעירים ושם ניתנים מענים שוטפים וייחודיים  לנער / צעיר ולמשפחתו. הדגש הינו על קשר רציף ואינטנסיבי בין הנער לצוות המרכז תוך תיווך מתמיד של הצוות בין הנער לכל מעגלי חייו של הנער (משפחתי, תעסוקתי, חינוכי ועוד..).
בנוסף לעבודת נציג רש"א בבית הכלא, רכזי נוער וצעירים  מגיעים אף הם לבתי הכלא למטרת יצירת קשר ראשוני והתחלת בניית האמון. לכל נער נבנית תכנית אישית מותאמת לצרכיו וזאת לאחר שנערך ביקור בית בביתו של הנער/צעיר וגייס גורמי קהילה נוספים לסיוע בתכנית השיקום. המרכזים פתוחים בכל השבוע, גם בשעות אחה"צ, מעבר למענים המקצועיים מספקים המרכזים גם פעילויות פנאי, ארוחות חמות(אותם מבשלים הנערים בשיתוף הצוות) פינה להתרגעות, פינת מחשב וסיוע אישי בהתאם לצורך לנערים חסרי עורף משפחתי.
 
 
 
סוגי ההתערבויות השיקומיות במסגרת הקהילה:

הדרכת הורים
חלק מהאג'נדה של תחום נוער וצעירים הנה לראות בהורים גורם משמעותי בתהליך שיקומו של הנער והצעיר, על כן מושקעים משאבים רבים בחיזוק הסמכות ההורית , העברת ידע, גישור בין הנער למשפחתו והבנה שהנער הוא לא הבעיה, אלא חלק מקונסטלציה משפחתית.

התנדבות - תרומה לקהילה
תחום נוער וצעירים נותן דגש מיוחד להתנדבותם של המטופלים במסגרות קהילתיות וזאת מתוך ידע ואמונה כי  ההתנדבות מסייעת לנערים לחוות את עצמם כטובים, מועילים ומאפשרת להם לראות את עצמם באור חיובי המתקשר באופן ישיר לשיקום ולהשתלבות נורמטיבית בחברה. גם מחקרים מעידים על התרומה הנכבדה של התנדבות בהפחתת רצידיביזם. האתגר לשנת העבודה הבאה הנה לשלב התנדבות בכל תכנית שיקום.

השכלה
קשר רציף עם קבסי"ם בכל הארץ, במטרה לשלב את הנערים מחדש במסגרות לימודיות.

 

הכשרות ולימודים: שילובם של הנערים בקורסים, הכשרות מקצועיות, מערך לימודים במטרה לקדמם ולהגשים להם חלומות ולטוות בעבורם אופק שיקומי משמעותי.

פעילויות חברתיות עם גוון טיפולי
כחלק מתכנית השיקום, רכיבה טיפולית, פעילות גופנית בחדר כושר, טיולי אתגר.
  

חשיפת התחום והשפעה על דעת קהל
תחום נוער וצעירים רואה חשיבות גדולה ומחויבות רבה בהעברת ידע, חשיפה והסברה בקרב קהלים שעובדים עם נוער וצעירים. לשם כך במהלך השנה מתקיימות הרצאות רבות באוניברסיטאות, מכללות, מסגרות טיפוליות בשיתוף עם נערינו . המפגשים הללו זוכים להדים רבים ולקירוב לבבות. בשנה הזו התקיים פאנל של נערים, אביו של מטופל ומנהל מרכז נוער  במש' המשפטים באופן שתרם לשינוי עמדות בקרב אנשי מקצוע.
 

 

רחוב כנפי נשרים 24, ירושלים, ת.ד 34131
טלפון: 2775* שלוחה 1 או 02-5420700 פקס: 02-6527269                                                                                       
       

מייל: rcall@pra.gov.il